top of page
  • Foto van schrijverTalenta Coaching

Burn-out, ik toch niet?!Ken je het gevoel dat je volledig geleefd wordt? Dat het lijkt of je geen controle meer over je leven hebt en alles moet? Tot op een punt dat zelfs opstaan MOET, slapen MOET, werken MOET, hard werken MOET, harder werken MOET, promotie MOET, perfecte mama zijn MOET, sociaal leven MOET tot op het punt dat je uiteindelijk een dagelijkse strijd voert om elke dag opnieuw gewoon door te komen.

Dit is wat mij overkwam in 2017 en het rare is dat je er op geen enkel moment van bewust bent, niet tot het pas echt fout gaat en je volledig leeg bent. Niets gaat nog en zelfs de alledaagse dingen geven je het gevoel alsof je doodsangsten hebt uitgestaan. Een vermoeidheid die je niet met woorden kan beschrijven en de start van een gevecht dat ik soms nog altijd niet volledig kan bevatten.

Wenend naar de huisarts dan maar met het verdict van een burn-out.

Alsof dat mogelijk is - ik die zo van mijn werk houd, die alleen maar meer wil en eindelijk bijna die zo gewilde promotie ging krijgen waar ik zo hard voor gewerkt had.

Dit zou wel snel over gaan na een beetje rust. Het enige advies dat ik kreeg op dat moment was dan ook ontspannen en dingen doen die ik graag doe. Hoe moeilijk kan dat zijn?

Heel moeilijk, zo bleek want ik kon maar één ding bedenken dat ik echt graag deed - werken. En net dat was wat geen optie meer.

Wat volgde was een rollercoaster van emoties, periodes met een sprankeltje hoop gevolgd door periodes van complete duisternis, periodes van piekeren, eetaanvallen, eenzaamheid en toneelspelen, veel toneelspelen want het heeft heel lang geduurd vooraleer ik er klaar voor was om dit met anderen te delen.

Ik heb ook een een herval nodig gehad om te beseffen dat ik niet meer dezelfde zou worden. Ik besefte dan pas dat ik op zoek moest gaan naar de eigenlijke oorzaak van het probleem, en dit echt moest aanvaarden, dat er iets moest veranderen om dit te overwinnen. Op zoek gaan naar je authentieke zelf en terug stilstaan bij je waarden, wie je bent en waar je voor staat. Waar krijg je energie van en wat zijn energievreters en hoe kan je dat gebruiken in je dagelijkse leven om terug energievol, gelukkig en bewust in het leven te staan. Dit was mijn tweede zware opdracht (naast nog honderden andere en kleinere obstakels) in mijn burn-out proces.

Nu kan ik zeggen dat ik nog elke dag mezelf verder ontdek en mijn lichaam en mijn gevoel stilaan terug in balans geraken waardoor ik onmiddellijk voel wanneer ik te veel wil afwijken van mijn authentieke zelf. Ik probeer nu beter naar mezelf te luisteren en ook mijn gevoel toe te laten in het nemen van beslissingen. Dit heeft er ook voor gezorgd dat ik mijn missie heb ontdekt en eindelijk het lef heb gehad er ook gewoon voor te gaan.

29 weergaven1 opmerking

1 Comment


justtryout
Aug 25, 2022

karma

Like
bottom of page