De laatste dagen van de vakantie tikken langzaam weg, en september staat alweer voor de deur. Voor velen van ons betekent dit de terugkeer naar een hectisch leven en dat kan gepaard gaan met de zogenaamde “September blues” — die somberheid of stress die vaak optreedt bij de overgang van een ontspannen zomerritme naar de drukte van werk en school. Hoe pakken we dit het beste aan? Graag deel ik mijn 5 tips om de september blues te verslaan:
#1 Focus: Het Nieuwe Goud
September brengt alweer een stormvloed aan e-mails, berichtjes en meldingen met zich mee. Om je brein niet te overbelasten, is het belangrijk om je focus te behouden en rust te nemen uit de digitale chaos. Richt je aandacht op wat echt belangrijk is door:
Focus op prioriteiten: Geef je volle aandacht aan wat je vooruit helpt en negeer afleidingen.
Plan ononderbroken tijd: Reserveer tijdsblokken zonder afleiding en zet meldingen uit.
Zeg nee: Wees selectief en zeg nee tegen zaken die je aandacht niet verdienen.
Focus is nu belangrijker dan ooit. “Focus is het Nieuwe Goud” is dan ook niet zomaar de titel van Elke Geraerts’ nieuwste boek, beschikbaar vanaf 27 augustus 2024.
#2 Ontfocus: adem je stress weg
In deze drukke wereld is het cruciaal om ook te leren ontfocussen door in het moment zelf aanwezig te zijn. Dit kan je onder andere doen door je bewust te richten op je ademhaling om zo stress te verminderen:
Adem door je neus: alleen je neus is bestemd om te ademen. Zo wordt de ingeademde lucht gefilterd en verwarmd.
Gebruik je middenrif: adem diep met je buik, niet met je borst. Let er ook op dat je schouders naar omlaag zijn.
Adem langzaam: adem minder vaak en minder diep.
Door regelmatig bewust te ademen, verlaag je je stressniveau en blijf je meer aanwezig in het moment. Las af en toe ook een ademhalingsoefening en zorg voor een onmiddellijk kalmerend effect op je stress systeem.
#3 Daag je gedachten uit
Wanneer je geconfronteerd wordt met stressvolle situaties, spelen je gedachten een belangrijke rol in hoe je je voelt en gedraagt. Daag je gedachten uit met deze stappen:
Identificeer je gedachten: noteer negatieve gedachten zoals “Ik kan dit nooit goed doen.”
Let op de feiten: vraag je af of je gedachten gebaseerd zijn op feiten of dat het enkel aannames zijn. “ Zal ik het echt nooit kunnen?” ,“Wie bepaalt wat goed is?” ,…
Beoordeel de aard van je hersenspinsels: evalueer of je gedachten je vooruit helpen of afremmen. Vervang belemmerende kopzorgen door ondersteunende overtuigingen zoals “Goed genoeg is ook ok”.
Door je gedachten te herformuleren, kun je beter omgaan met stress en effectiever functioneren.
#4 Maak bewuste keuzes
In het dagelijks leven worden we vaak overweldigd door mogelijkheden. Het is belangrijk om bewuste keuzes te maken door:
Beoordeel de werkelijke waarde: vraag je af of een taak waarde toevoegt aan je doelen.
Overweeg je prioriteiten: zorg ervoor dat de taak aansluit bij wat nu belangrijk voor je is.
Analyseer kosten versus voordelen: weeg de tijd en energie af tegen de voordelen.
Maak keuzes die echt bijdragen aan je welzijn en doelen, en laat kansen die dat niet doen aan je voorbijgaan.
#5 Word je eigen beste vriend
Behandel jezelf met dezelfde vriendelijkheid die je een goede vriend zou geven:
Pas zelfcompassie toe: wees mild voor en geduldig met jezelf in moeilijke tijden. Groei vraagt tijd.
Erken je successen: vier je prestaties, hoe klein of futiel ze ook lijken.
Breng tijd door met jezelf: geniet van me-time en onderneem solo-activiteiten zoals jezelf uiteten nemen of alleen naar de bioscoop gaan.
Door jezelf met vriendelijkheid en begrip te benaderen, verbeter je je zelfbeeld en welzijn.
Afsluiten doe ik deze blog graag met de titel van het boek van Erik Franck, krachtig door zijn eenvoud en hopelijk jouw motto om vanaf september mee aan de slag te gaan.
Is het allemaal wat overweldigend of kan je wel wat ondersteuning gebruiken? Schakel dan zeker de hulp in van één van de loopbaancoaches bij Better Minds Coaching om je hierin bij te staan, de september blues te verslaan en klaar te zijn om ook de rest van het jaar je veerkracht te verhogen!
Comments